Behandlingsmetoder
Kiropraktisk justering (HVLA)
HVLA är en förkortning på High Velocity Low Amplitude och benämns ofta som HVLA-manipulation eller kiropraktisk justering.
En kiropraktisk justering är en snabb, specifik rörelse vars syfte är att öka/normalisera rörligheten i en led som inte har normal rörlighet.
Kiropraktisk justering påverkar bl.a. mekano- och smärtreceptorer i leden och resulterar i ökad ledrörlighet, förändrat rörelsemönster och minskad smärta. Den kiropraktiska justeringen påverkar en leds funktion och via nervsystemet även muskulaturens funktion.
De flesta justeringar görs med kiropraktorns händer men andra hjälpmedel som olika typer av behandlingsbänkar och speciella kiropraktiska instrument kan förekomma.
När en led separeras snabbt som vid en del kiropraktiska justeringar ändras trycket inne i leden. Detta kan ibland resultera i att en gasbubbla bildas, expanderar och brister. Detta ljud, som kallas kavitation, är vad patienten uppfattar som ”knaket”, det är alltså inga ben som flyttas eller går sönder.
Mobilisering
Vid mobiliseringen används lednära handgrepp för att ta ut ledrörligheten långsamt till skillnad från den kiropraktiska justeringen. Även mobilisering används för att normalisera ledrörligheten och återvinna funktionen.
Mjukdelsbehandling
Mjukdelsbehandling kan bestå av olika tekniker och metoder med syfte att skapa muskelavslappning, smärtlindring samt normalisera rörlighet och funktion.
Rehabilitering
Patientens delaktighet i vården är viktig för ett så snabbt tillfrisknande som möjligt samt för att förebygga återkommande besvär. Utifrån besvärsbild, nulägessituation samt mål utformas en individuellt anpassad rehabiliteringsplan innefattande de råd gällande träning och övriga hälsofrämjande åtgärder som den enskilde individen behöver för att motverka och förebygga framtida besvär.
Att jobbet utförs är helt upp till patienten! Vi är ett stöttande bollplank på vägen!
Stötvågsbehandling
Stötvågsbehandling, eller Shockwave therapy som det också kallas, är en väl beprövad och vetenskapligt utvärderad behandlingsmetod som ger god effekt på en mängd skador och besvär i kroppens senor och muskler.
En applikator genererar, med hjälp av tryckluft, tryckvågor som med specifikt inställd frekvens och kraft bearbetar den skadade vävnaden som därmed stimuleras till läkning. Vanligtvis ligger penetrationsdjupet på mellan 1-5 cm.
Hur fungerar det?
Ett flertal fysiologiska förklaringsmodeller finns beskrivna i litteraturen.
Här följer några av dem:
- Behandlingen ”triggar” inflammationsfasen och kroppen svarar med en ökad metabol aktivitet vilket påskyndar och underlättar läkningsprocessen
- Ökad neovaskularisering och ökad frisättning av olika tillväxtfaktorer
- Tryckvågor slår sönder inlagrade kalkbildningar som då kan transporteras bort /tas upp på naturlig väg
- Smärtlindring genom Gate-Control teorin
Behandling
Behandlingen är tidseffektiv och omfattar vanligtvis 1000 – 4000 slag beroende på område och indikation. Frekvensen är ofta 3 – 6 behandlingar med 5 – 10 dagars mellanrum. Förbättring ses omedelbart alternativt efter 3-4 behandlingar. Eventuella biverkningar kan utgöras av initialt ökad smärta, rodnad, svullnad eller blåmärke över behandlat område. Upprepa inte behandling förrän eventuella biverkningar avtagit.
Diagnoser där stötvågsbehandling kan användas:
- Trapeziusmyalgi
- Supraspinatustendinos
- Infraspinatustendinos
- Subskapularistendinos
- Kalkaxel
- Rotatorcuffskador
- Tendinit, tendinos
- Lateral epikondylit – tennisarmbåge
- Medial epikondylit – golfarmbåge
- Trokanterit
- Piriformissyndrom
- Adduktortendinos – ljumskbesvär
- Hopparknä
- Löparknä
- Hälsenseinflammation – achillestendinos
- Plantarfasciit (hälsporre) – Hälsmärta
- Benhinneinflammation – Medialt tibiasyndrom
Fördelar för patienten
Lämplig för en rad vanliga och svårbehandlade diagnoser. Ingen lokalbedövning krävs. Mycket goda läkningsresultat med bland annat smärtfrihet och förbättrad ledrörlighet som ökar livskvaliteten.
Kontraindikationer
Vem bör inte behandlas med stötvåg? Du bör undvika stötvågsbehandling om du samtidigt genomgår en annan behandling, som till exempel kortisoninjektioner, antiinflammatoriska läkemedel eller starkare blodförtunnande mediciner. Har du hjärtbesvär, en ökad blödningstendens eller är gravid ska du inte genomgå stötvågsbehandling.
Forskning & Evidens
Forskning som gjorts visar på att stötvågsbehandling ofta ger mycket goda resultat med en förbättring på mellan 65-95 procent.
Önskar du mer utförlig information gällande aktuell forskning så hänvisar vi till denna informationsbank.
Laserbehandling
Laserljus används, vid behandling av muskler och leder, i första hand för att reducera smärta och inflammation, samt för att främja den läkande processen i den skadade eller påverkade vävnaden. Infraröda våglängder såsom 904 nm (superpulsat) och 808 nm har bäst inträngningsförmåga och används därför på djupt liggande problem, exempelvis leder och muskulatur.
Behandlingsindikationer:
Det finns många olika indikationer med vetenskapligt stöd, här redovisas några exempel gällande besvär lokaliserade till rörelseapparaten.
- Plantar fasciit– Hälsporre
- Lateral Epicondyalgi/it– Tennisarmbåge är ett vanligt smärttillstånd från muskelfästen på utsidan av armbågen.
- Medial Epicondyalgi/it– Golfarmbåge är smärta från muskelfästen på insidan av armbågen.
- Artros– Vid artros uppstår av okänd orsak en ökad nedbrytning av broskvävnad i leden, vilket leder till broskförlust utan kompensatorisk nybildning.
- Inflammation – är i en vid bemärkelse kroppens försvar mot skadevållande faktorer. Beskrivs ofta med fem karaktäristika: rodnad, svullnad, smärta, lokal värmeökning och nedsatt funktion.
- Tendiniter/tendinopatier– Inflammation eller degenerativa förändringar i senvävnad.
- Patellarsenetendinos – “Hopparknä” är en form av överbelastningsskada i knäskålssenan vid knäskålsspetsen.
- Iliotibialbandsyndrom – Löparknä uppstår på grund av att senan som går längs utsidan av låret, iliotibialbandet, orsakar friktion och inflammation i en bursa (slemsäck) på utsidan av knät, över lårbenets epikondyl.
- Patellofemoralt smärtsyndrom – Diagnosen är en generell för diffus smärta i leden mellan lår och knäskål, och används ibland för annan smärta som man inte kan sätta rätt diagnos för.
- Reumatiska tillstånd– Laserbehandling kan naturligtvis lika lite som medicinering bota reumatism, men symtomen kan ofta lindras. Förutom smärtlindring kan även ökad mobilitet och minskad svullnad uppnås.
- Karpaltunnelsyndrom –Karpaltunneln är en kanal som bildas mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Genom den går nerv och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att utrymmet minskat och nerven och senorna kommit i kläm.
- Nacksmärta
- Svullnader, ödem, utgjutningar– Laserbehandling har en antiödematisk effekt som grundar sig på dilatation av lymfkärl och en minskad permeabilitet av blodkärlen.
Kontraindikationer
Några absoluta kontraindikationer för laserbehandling finns egentligen inte.
Behandlingsreaktioner
Information beträffande eventuella behandlingsreaktioner.
- Ingen omedelbar respons– den kan komma senare under dagen eller efter ett par behandlingar.
- Ökad smärta– övergående smärta under ca 6-24 timmar.
- Smärtlindring– Omedelbar smärtlindring kan ibland upplevas.
- Trötthet –glöm ej att informera patienten om detta.